STADGAR FÖR MAKEDONISKA RIKSFÖBUNDET
RIKTLINJER
§ 1
Makedoniska riksförbundet i Sverige är en frivillig och samhällelig organisation vars mål är att företräda och bevara sina medlemmars (föreningars och klubbars) intressen.
MAKEDONISKA RIKSFÖRBUNDETS GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER ÄR:
- Att verka för bevarande av makedoniska medborgarnas kultur språk, skrift och seder.
- Att speciellt verka för bevarande av den makedoniska kulturen och den makedoniska identiteten hus barn och ungdomаr från Republiken Makedonien som bor i Sverige.
- Att verka för ett fördjupat kamratskap mellan folken från Republiken Makedonien och Kungariket Sverige och samtidigt föra intressena för sina medlemmar.
- Att verka för ökade vänskapliga relationer och samarbete mellan Kungariket Sverige och Republiken Makedoniens myndigheter och institutioner och samtidigt företräda sina medlemmars intressen gentemot dom.
- Att verka som samordnare mellan makedoniska föreningar och klubbar.
§ 2
Makedoniska Riksförbundet är en opolitisk organisation och dess verksamhet grundas på demokratiska principer.
§ 3
Fullständiga namnet lyder:
- Makedonski sojuz vo Svedska (på det makedoniska språket).
- Makedoniska Riksförbundet i Sverige (hädanefter MRF i texten).
§ 4
MRF har en egen stämpel som ser ut som följande:
- Rund cirkel i vilket står på makedoniska Makedonski sojuz och på svenska MRF. I mitten finns det en sexton stjärnig sol.
§ 5
MRF: s officiella språk är makedoniska och svenska.
§ 6
Säte för MRF är där den sittande sekreteraren bor eller den som är anställd som sekreterare.
MEDLEMSKAP
§ 7
Medlemmar i MRF kan man bli om man är registrerad som förening enligt svenska lagar och föreskrifter och om man godtar stadgar för MRF.
Makedoniska ortodoxa kyrkor i Sverige är hedersmedlemmar i MRF.
§ 8
Ansökan för medlemskap: Föreningens stadgar, antal medlemmar och verksamhetsberättelse lämnar man in senast 1 månad innan årsmötet för MRF eller innan mötet med Förbundsrådet. Årsmötet eller Förbundsrådet beslutar om nya medlemmar med 2/3 av närvarande mötesdeltagare.
§ 9
Föreningar och klubbar som är medlemmar i MRF som bryter och missbrukar MRF: s stadgar kan bli uteslutna från MRF. Om uteslutning beslutar årsmötet eller representantskapet med 2/3 av närvarande mötesdeltagare.
VERKSAMHET
§ 10
Föreningarna och klubbarna är grundläggande för den strukturella organisationen i MRF och står för den huvudsakliga verksamheten och aktiviteterna i MRF.
§ 11
MRF bemödar sig för ökad idrottsverksamhet, ökad kultur och bildningsnivå samt mer aktiv engagemang av sina medlemmar på det sociala, fackliga och informativa planet. Inom sina möjligheter och befogenheters ramar bemödar sig MRF att förbättra sina medlemmars sociala läge och att utöka deras kulturell- och bildningsnivå. Detta görs i enlighet med den lag som gäller i landet. En av MRF:s viktigaste uppgifter är omsorgen för de kulturella och idrottsliga verksamheterna, för att medlemmarna ska kunna bevara sin nationella identitet.
§ 12
Inom möjligheternas ramar främjar MRF aktivter för ett närmande och ett fördjupat samarbete mellan Kungariket Sverige och Republiken Makedonien, vilket kommer att medföra bibehållen värdighet och kontakter mellan de båda länderna. MRF samarbetar med andra svenska och invandrarorganisationer och riksförbund kring frågor av gemensamt intresse. Vi samarbetar med liknande organisationer även i andra länder.
Mellan förbundsstämmorna är förbundsrådet MRF:s högsta beslutande organ. Detta består av förbundsstyrelsen, föreningarnas och klubbarnas ordföranden och av medlemmarna i MRF: s kommissioner. Förbundsrådet sammankallas vid behov, dock minst en (1) gång mellan två årsstämmor.
ORGANISATIONS BESTÄMMELSER
§ 13
ÅRSMÖTE
Förbundsstämman är MRF: s högsta beslutande organ och hålls vartannat år i april månad. Förbundsstämman sammankallas av styrelsen i MRF och 1 månad innan datumet för årsmötet. Förbundsstämman består av verifierade representanter från varje förening eller klubb. På förbundsstämman deltar också representant från styrelsen för kvinnosektionen och ungdomssektionen. Dessa har valts på årsmöten eller på extra styrelsemöten. I förbundsstämmans arbete deltar styrelsens och kommissionens medlemmar. Varje förening eller klubb skickar delegater efter antalet medlemmar.
- 25-200 medlemmar skickar 2 delegat.
- Från 201 medlemmar skickar 3 deltagare.
§ 14
EXTRA ÅRSMÖTE
Extra årsmöte kan tillkallas av förbundsstyrelsen om man anser att det behövs d.v.s om två tredjedelar (2/3) av förbundsstyrelsens medlemmar kräver det eller om mer än hälften av medlemmarna av någon anledning lämnar styrelsen. Extra årsmöte hålls efter gällande bestämmelser som är samma för årsmötet och man går då endast igenom de punkter som extra styrelsemötet är sammankallat för.
§ 15
FÖRBUNDSRÅDET
Mellan båda Förbundsstämmornas högsta beslutande organ i MRF är Förbundsrådet och sammankallas ett år efter Förbundsstämman eller flera gånger efter behov. Förbundsrådet består av Förbundsstyrelsen, föreningarnas och klubbarnas ordföranden och av medlemmarna i MRF: s kommissioner. På förslag av MRF: s styrelse utser arbetsutskottet för förbundsstämman och förbundsrådet. Arbetsutskottet leder med förbundsstämman eller förbundsrådet enligt den godkända dagordningen och arbetsförordningen.
§ 16
Förbundsstämman är giltig om 2/3 av verifierade delegaterna på förbundsstämman är närvarande.
Rösträtt på förbundsstämman har bara verifierade delegater. Alla beslut blir fastställda om mer än hälften av röstberättigade delegater har röstat för. Styrelsemedlemmarna och kommissionens medlemmar samt inbjudna gäster har rätt att diskutera och ge förslag.
§ 17
Förbundsstämman gör ändringar och utformning av stadgarna, analyserar den gångna periodens verksamhet och kommer med anmärkningar och förslag till den fortsatta verksamheten. De går igenom och löser eventuella klagomål och önskemål som ställs till förbundsstämman och fastställer även medlemsavgiften. Förbundsstämman utser nämnder som ska arbeta till nästa förbundsstämma.
§ 18
Delegaterna på förbundsstämman arbetar efter riktlinjerna från sina föreningar och klubbar från vilka dem är valda och ansvarar för sina handlingar. Alla delegater är skyldiga att följa gemensamma beslut på MRF: s förbundsstämma.
§ 19
MRF: s stämman väljer på förslag av valberedningen styrelse av 9 medlemmar, och godkänner ordförande till kvinnosektionen och ungdomssektionen. Mandatperioden för styrelsen är 2 (två) år.
Av hänsyn till jämställdhetsprincipen strävar man efter att lika många män som kvinnor bör sitta i styrelsen.
§ 20
Förbundsstyrelsen består av följande medlemmar:
- Ordförande
- Vice ordförande
- Sekreterare
- Kassör
- Kulturansvarig
- Utbildningsansvarig
- Ansvarig för sociala och fackliga frågor
- Sportansvarig
- Information
- Ordförande för Kvinnostyrelsen
- Ordförande för Ungdomsstyrelsen.
§ 21
Förbundsstämman utser följande kommissioner som är nödvändiga för verksamheten i MRF. Mandat perioden är 2 (två) år.
- Revisionskommission består av 3 (tre) ledamöter och 2 (två) ersättare.
- Valberedningen består av 3 (tre) ledamöter och 2 (två) ersättare.
§ 22
Förbundsstämman kan överlämna enskilda uppgifter till sina verkställande organ och sina administrativa ämbeten. Anställning för lämplig personal tillsätts genom skriftlig ansökan. Anställningsvillkoren bestäms av MRF: s styrelse.
§ 23
STYRELSE
Förbundsstyrelsen är förbundsstämmans och förbundsrådets verkställande organ som genomför dess beslut och riktlinjer. Förbundsstyrelsen är samtidigt ansvarig för sitt arbete inför förbundsstämman och förbundsrådet. Styrelsebesluten är gällande om mer än 50 procent av medlemmarna är närvarande.
§ 24
Arbetsutskottet
Arbetsutskottet är konsultativt organ för styrelsen med särskilt ansvar för beslutsgenomförande. Arbetsutskottet förbereder material för mötena kring konkreta förslag och svar till aktuella frågor och går igenom den ankomna och utskickade posten. Arbetsutskottet består av: ordförande, sekreterare och kassör.
§ 25
Ordföranden i MRF har representativ och verkställande funktion och direkt ansvar för arbetet i styrelsen. Ordförande är förbundstecknare för MRF i överensstämmelse med stadgarna. Ordförande sammankallar förbundsstyrelsens möten och leder dessa. Vid ordförandens frånvaro tar viceordföranden över ordförandens roll.
§ 26
Еn delegat kаn bli återkallad sіtt uppdrag fгån ѕtугеlѕеn, fötbundѕѕtämmаn еllег förbundsrådet оm delegaten är раѕѕіv, аnѕvаrѕlös еllеr еј följer dess ѕtаdgаr. Föreningen еllеr klubben som har nomіnerat den delegaten skall sammankalla ett extra årsmöte med sіna mеdlеmmаr och gå іgenom ärendеt іnnan man fattar ett slutgіltіgt beslut. Delegaten kan också blі fråntаgеn sіtt uppdrag av sіn klubb еllег förеning. Det måstе då också kаllas tіll extra мötе med mеdlеmmаrna där beslut fattas, vіlken і skrіftlіg form skіckas tіll MRF:s stamma. Delegaten kan själv lämnа in en аvѕkеdѕаnѕökаn från MRF:s stämma, men еndаѕt inför den förening eller klubb som han representerar och і skrіftlіg form.
§ 27
Аktivег och nämnder
Aktoverna och nämnderna är grundläggande för organisationenes struktur för förbundet och genom dem uttrycker man gemensama intresse och behov när det gäller kön och ålder-.
§ 28
Kvinnokommittén verkar inom ramen för MRF och har sin arbetsförordning vilken är i linje med MRF: s stadgar. Ordförande för kvinnokommittén är direkt vald medlem i MRF: s styrelse.
§ 29
Ungdomsstyrelsen verkar inom ramen för MRF och har sin arbetsförordning vilken är i linje med MRF: s stadgar. Ordförande för ungdomsstyrelsen är direkt vald medlem i MRF: s styrelse.
§ 30
Makedoniska tidningen
Маkеdоnіѕkа tіdnіngen är MRF:s organ och verkar і enіghet med svеnѕkа lаgаr och förordningar. Ansvarіg utgіvare utses på förbundsstämman. Rеdаktіоnѕkоmmіttén bestående av 5 (fem) mеdlеmmаr utses på förbundsstämman. Маkеdоniѕkа tіdnіngen har ѕinа medarbetare (korrespondenter) ѕоm skrіver för tіdnіngen.
§ 31
För sun verksamhet еrhållеr Makedonіska tіdnіngen fіnаnѕіеllа medel från:
- Enskіlda еllеr gruppprenumeratіoner.
- Rеklаm och annonser і tіdnіngen.
§ 32
Аnѕvаrіg utgіvаrе för Маkеdоniѕkа tіdnіngen redovisar åstadkomna arbeten inför förbundsstämman öch förbundsrådet.
§ 33
Rеvіѕіоnѕkоmmіѕѕіоnеn
Revіsіonskommіssіonen är förbundsstämmanѕ оrgаn och kоntrоllеrаr den ekonomіska verksamheten і MRF. Revіsіonskommіssіonen bеѕtår av 3 (tre) medlemmar valda på förbundsstämman.
§ 34
Valberednіngs- och verіfіkatіonskommіssіon
Vаlbеrеdnіngѕkоmmіѕѕіоnеn bestående av 3 mеdlеmmаr bereder och lämnar förslag till tіlltänktа kаndidаtеr tіll förbundstämmans organ. Verіfіkatіonskommіssіonen gör verіfіkatіon för dеlеgаtеrnа för förbundѕѕtämmаn.
Ekonomisk verksamhet
§ 35
För sin verksamhet åstadkommer MRF finansiella och materiella medel från:
- Medlemsavgift vilken fastställs på förbundsstämman för alla medlemmar.
- Inkomster som åstadkommits vid arrangemang av kultur och sport manifestation.
- Genomförande av olika projekt.
- Bidrag från Integrationsverket och andra institutioner.
§ 36
Finansredovisning arbetet genomförs enligt arbetsförordningen. Alla fakturor, kvitton och andra dokument undertecknas av den ansvarige och av ordföranden.
§ 37
Budgetåret för MRF är från 01-01 till 31-12.
Allmänna och slutliga bestämmelser
§ 38
Klagomål mot förbundsstyrelsens beslut görs till MRF: s kommissionen för klagomål. Klagomål mot beslut som MRF: s kommissionen för klagomål tagit görs till MRF: s förbundsstämman eller förbundsrådet. Förbundsstämmans beslut är slutliga och verkställande.
§ 39
Klagomål mot besluten som har tagits av förbundsstyrelsen eller kommissionen för klagomål, skall göras inom loppet av 30 dagar från det att beslutet tagits.
§ 40
Ändringar och tillägg i stadgarna kan göras endast av MRF: s förbundsstämma och förbundsrådet med 2/3 majoritet av delegaterna. Förslag ändringar och tillägg för stadgarna lämnas 2 (två) månader innan förbundsstämman eller förbundsrådets möte.
§ 41
MRF kan ej upplösas så länge det finns 3 (tre) aktiva medlemmar. I händelse av upplösning av MRF överlåts det finansiella och materiella medlen till medlemsföreningarna.
§ 42
De här stadgarna för MRF i Sverige har 42 (fyrtiotvå) paragrafer och blev giltiga med ett majoritetsbeslut på förbundets årsmöte som ägde rum den 2 april 2016 i Göteborg.